Telefon
WhatsApp
İnstagram
 Evde Kolostomi Bakımı

Evde Kolostomi Bakımı

KOLOSTOMİ NEDİR?

Kolostomi, kalın bağırsağın (kolon) bir kısmının cerrahi olarak dışarı taşınması ve karın duvarına bir açıklık (stoma) oluşturulması işlemidir. Bu işlem, bağırsak fonksiyonlarının normale dönmesini sağlamak veya bağırsakların geçici veya kalıcı olarak normal işlevini yerine getirememesi durumunda uygulanır.

Kolostomi genellikle aşağıdaki durumlar için gereklidir:

  1. Bağırsak tıkanıklığı: Kolonun bir bölümünde tıkanma olması durumunda, dışkı normal şekilde atılamaz ve cerrahi bir müdahale gerekebilir.

  2. Bağırsak kanseri: Bağırsak kanseri veya bazı durumlarda rektum kanseri tedavisinde, tümörün çıkarılması için yapılan cerrahi müdahale sonucunda kalıcı veya geçici bir kolostomi yapılabilir.

  3. İnflamatuar bağırsak hastalığı: Crohn hastalığı veya ülseratif kolit gibi inflamatuar bağırsak hastalıkları, bazen bağırsakların normal işlevini yerine getirememesine yol açabilir. Bu durumda, kolostomi yapılabilir.

  4. Bağırsak yaralanmaları: Travma veya cerrahi müdahale sonucunda bağırsaklarda ciddi hasar oluşabilir ve bağırsak fonksiyonlarının normale dönmesini sağlamak için geçici bir kolostomi yapılabilir.

Kolostomi işlemi, bir cerrah tarafından gerçekleştirilir. Cerrah, bağırsakların sağlıklı bölümlerini keser ve dışkının dışarı çıkması için bir stoma oluşturur. Stoma, karın duvarına yerleştirilen bir açıklıktır ve bağırsakların dışkısı bu açıklıktan çıkar. Kolostomi torbası adı verilen özel bir torba, stoma üzerine yerleştirilir ve dışkıyı toplar. Kolostomi torbası, düzenli aralıklarla boşaltılması veya değiştirilmesi gereken bir sistemdir.

Ankara Kolostomi Hangi Durumlarda Açılır?

Kolostomi genel olarak bağırsağın bir bölümünün çıkarılması ya da atlanmasını yani bypass edilmesini gerektiren durumlarda yapılır. Kolostomi işlemi aşağıda sıralayacağımız durumlarda tedaviye ait bir parça olarak yapılabilmektedir

  • Yumurtalık, anal veya kolorektal kanserler
  • Crohn hastalığı veya ülseratif kolit gibi inflamatuar hastalıklarda
  • Genetik adenomatoz polipozis (FAP)
  • Bağırsakta meydana gelen tıkanmalar (obstrüksiyon)
  • Bağırsaklara zarar veren yaralanmalar
  • Bağırsak çeperinde meydana gelen iltihaplanma ile seyreden torbalar (Divertikülit)
  • Doğumsal kusurlar.
  • Fekal inkontinans
  • İleri derecede peri-anal fistül vakalarında.

 

Geçici Kolostomi

  • Kalın barsak tıkanmaları
  • Bağırsak yaralanmaları
  • Bağırsak delinmesi
  • Doğumsal barsak anormallikleri
  • Bağırsakta yapılan bir ameliyatın iyileşmesini sağlamak
  • Ciddi makat (anüs) hastalıkları ve yaralanmaları

Kalıcı Kolostomi

  • Makatın (anüsün) çıkartılması gerekli olan hastalıklar
  • Kalın bağırsağın son kısmı ve makatın birlikte çıkartılması gereken hastalıklar
  • Makatı kontrol eden kasların görevini yapamadığı hastalıklar
  • Kalın bağırsağın son kısmında kalıcı hastalık olması

 

Kolostomi Ne Zaman Kapanır?

Kolostomi işlemi hem geçici hem de kalıcı olarak yapılabilmektedir. Kalıcı olarak yapılması kişinin bağırsaklarını normal fonksiyonunda hiçbir zaman tekrar kullanamaması durumlarda gereklidir. Fakat kolostominin geçici olarak yapılması da mümkündür. Artık kişinin bağırsaklarını aktif şekilde kullanabilmesi mümkün ise hastanın kolostomisi kapatılır. Kolostomi için artık gerek kalmadığı anlaşıldığı takdirde kişinin kolostomisi kapanır.

Kolostominin kapanmasının ardından bir süre bağırsağın kendini toplaması için zaman gerekmektedir. Kolostomi kapatıldıktan sonra hastalar yeme ve içme durumlarına dikkat etmelidirler. Genel olarak sıvı besinler tüketerek bağırsağın eski fonksiyonunu kazanması için gereken süre boyunca bağırsak fazla yorulmamalıdır. Zaman içinde hastanın bağırsağı normal fonksiyonunu kazanacak ve kişi normal hayatına dönebilecektir.

İleostomi nedir?

İleostomi, ince bağırsağın (ileum) cerrahi olarak dışarı taşınması ve karın duvarına bir açıklık (stoma) oluşturulması işlemidir. Bu işlem, bağırsak fonksiyonlarının normale dönmesini sağlamak veya bağırsakların geçici veya kalıcı olarak normal işlevini yerine getirememesi durumunda uygulanır.

İleostomi genellikle aşağıdaki durumlar için gereklidir:

  1. Bağırsak tıkanıklığı: İnce bağırsağın bir bölümünde tıkanma olması durumunda, dışkı normal şekilde atılamaz ve cerrahi bir müdahale gerekebilir.

  2. İnflamatuar bağırsak hastalığı: Crohn hastalığı veya ülseratif kolit gibi inflamatuar bağırsak hastalıkları, bazen bağırsakların normal işlevini yerine getirememesine yol açabilir. Bu durumda, ileostomi yapılabilir.

  3. Bağırsak kanseri: Bağırsak kanseri veya bazı durumlarda rektum kanseri tedavisinde, tümörün çıkarılması için yapılan cerrahi müdahale sonucunda kalıcı veya geçici bir ileostomi yapılabilir.

  4. Bağırsak yaralanmaları: Travma veya cerrahi müdahale sonucunda bağırsaklarda ciddi hasar oluşabilir ve bağırsak fonksiyonlarının normale dönmesini sağlamak için geçici bir ileostomi yapılabilir.

 

Ürostomi nedir?

Ürostomi, idrarın vücut dışına atılması için idrar yolunun cerrahi olarak dışarı taşındığı bir işlemdir. Bu işlem, idrarın doğal yollarla vücuttan çıkmasının mümkün olmadığı durumlarda uygulanır. Ürostomi işlemi, idrar yolunun karın duvarına bir açıklık (stoma) oluşturularak yapılan bir cerrahi prosedürdür.

Ürostomi genellikle aşağıdaki durumlar için gereklidir:

  1. Mesane kanseri: Mesane kanseri tedavisi sırasında, bazen tümörün çıkarılması veya idrarın normal bir şekilde geçememesi durumunda ürostomi gerekebilir.

  2. İdrar yolu tıkanıklığı: İdrar yolunda bir tıkanma veya daralma olduğunda, idrarın normal şekilde atılması mümkün olmayabilir ve cerrahi bir müdahale gerekebilir.

  3. Spina bifida veya doğuştan idrar yolu anormallikleri: Bazı doğuştan gelen durumlar, idrar yolunun normal şekilde işlev görmesini engelleyebilir. Bu durumlarda, ürostomi yapılabilir

.

 

ANKARA STOMALI BİREYİN STOMATERAPİ ÜNİTESİNE VEYA DOKTORUNA BAŞVURMASI GEREKEN DURUMLAR

Ankara Stomalı hastalar stoma çevresini ve stoma gelen içeriğini sıklıkla takip etmelidir. Bu daha ciddi sorunların oluşmadan önlenmesinde yol gösterici olabilir. Stomalı hastanın şu durumlarda hekime başvurması önerilir.

1-Stomadan fazla miktarda kan gelmesi,

2-Uzun süreli, geçmeyen ishal ya da kabızlık olması,

3-Stoma aracılığı ile barsağın dışarıya fazla miktarda çıkması,

4-Stomanın  karın içine kaçması,

5-Stomanın renginin koyulaşması ve tamamen koyu siyah renk alması,

6-Stoma çevresindeki deride, kızarıklık, nemlilik, deri yüzeyinin sıyrılması, döküntü ve renk değişikliği olması.

 

ANKARA KOLOSTOMİ ÜROSTOMİ İLEOSTOMİ STOMA DİKKAT EDİLCEK NOKTALAR;

  • Adaptör seçimini sizin cildinize ve stomanıza uygun olarak seçilmelidir.(Ankara kolostomi stoma konusunda ekibimizden destek alabilirsiniz)
  • Alkollü ıslak mendil kullanılmamalıdır.
  • Adaptör stomaya göre kesilmelidir.
  • Adaptör değişiminde 1 hafta 10 günde bir profesyonel sağlık personeli tarafından değiştirilmeli yara analiz edilmeli temizlenmelidir.
  • Hastanın doktor tarafından yasaklanan yiyecekleri yememesine dikkat etmelidir.
  • Ankara ürostomi değişiminde sürekli akıntı olduğu için hızlı ve pratik olunup adaptörü cilde hızlı yerleştirmelidir.
  •  

Ankara Evde Hemşire olarak size nasıl destek sağlamaktayız?

Ankara Stomaterapi hemşiremiz 7/24 siz değerli hasta ve hasta yakınlarımıza hizmet vermektedir. Ankara ürostomi , ankara kolostomi ve ankara ileostomi pansumanı ve adaptör değişimleriniz profesyonel Stomaterapi hemşiresi tarafından yapılmaktadır. Değişim ve bakım işlemlerinde siz değerli hasta ve hasta yakınlarımıza Ankara kolostomi , ürostomi ve ileostomi danışmanlık ve eğitim hizmetide vermekteyiz. Kolostomi adaptörü sızdırdığı durumlarda ekibimizi arayıp iletişime geçebilirsiniz. Sizleri hiç yormadan profesyonel ekibimiz planlı ve olağan durumlarda adaptörünüzü değiştirir ve pansuman yapar siz günlük yaşamınıza devam edersiniz. Adaptör değişim pansuman hizmeti sadece ankara bölgesine verilmektedir. Ankara bölgesinde kolostomi bakım hizmeti , ankara ürostomi bakım hizmeti ve ankara ileostomi bakım hizmeti alan hasta sayımız ve refaranslarımız oldukça fazladır. Rahatınızı bozmadan konforlu bir şekilde ekibimizden hizmet alabilir ve  günlük yaşamınıza devam edebilirsiniz. Ekibimize başvuran hastalarımızın iyileşme süreçleri hızlı ve profesyonel şekilde takip edilmektedir.

 Hizmet paketlerimiz;

Ankara Evde Kolostomi Bakımı hizmeti

Ankara evde ürostomi bakımı hizmeti

Ankara evde ileostomi bakımı hizmeti

Ankara evde ileostomi pansuman  hizmeti

Ankara evde ürostomi pansuman hizmeti

Ankara evde kolostomi pansuman hizmeti

Ankara kolostomi ürostomi ileostomi ve stoma eğitim hizmeti

Ankara 7/24 adaptör değişim pansuman ve stoma bakımı hizmeti

Önceki
Evde Kan Testi Hizmeti
Sonraki
Covid-19 Hasta Bakımı / Covid Hizmeti